Har du koll på vad du kan säga på nätet och vad som räknas som olaga kränkning eller hot?
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
Visste du att man kan dömas till böter för olaga hot enligt svensk lag?
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
Brottet ”näthat” finns inte men det innebär inte att det är kränkande för den som blir utsatt.
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
Är det snällt? Är det sant? Är det nödvändigt?
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
En förolämpning kan bedömas som förtal. I Sverige har förtal varit olagligt i 900 år.
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
Var går gränsen för yttrandefrihet?
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
Det är hur orden uppfattas av den som drabbas som räknas.
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
Vilket ansvar har du för vad som skrivs på nätet?
Somliga verkar tro att det skrivna ordet inte gör lika ont som när det sägs. Det är inte sant.
Olaga hot och kränkningar på nätet blir allt vanligare. Med vår Integritetsförsäkring kan du få såväl praktisk som ekonomisk hjälp om du skulle bli utsatt. Försäkringen täcker även vid ID-stöld som idag är ett av det vanligaste bedrägeri brottet i Sverige.
Mobbing på nätet är ett växande problem. Vem som helst kan drabbas. Det spelar ingen roll om du är barn, tonåring eller vuxen.
Osynlighet och anonymitet öppnar för en aggressiv ton i kommentarsfälten i alla sorts forum och bloggar. Många angrepp är så grova och så omfattande att de ger förödande konsekvenser såväl psykologiskt som ekonomiskt för den som drabbas. Och det ser inte ut att bli bättre.
Samma sak gäller för ID-stöld. Idag är ID-stöld, eller urkundsförfalskning som är den juridiska benämningen, det vanligaste brottet när det gäller bedrägeriet i Sverige. I fjol blev 116 000 svenskar bestulna på sammanlagt 2,7 miljarder kronor.
På AIG kände vi att vi måste göra något. Vi visste att det inte görs någon skillnad på om du blir kränkt på bussen, i hemmet, i skolan – eller på nätet. Och med vår kunskap om försäkringar och lagar såg vi att det fanns en lucka vi kunde fylla. Sagt och gjort. I samarbete med Måten Schults professor i civilrätt på Stockholms Universitet, var vi först i Sverige med att ta fram en försäkring som skyddar dig om du blir utsatt för näthat eller ID-stöld på internet.
I en rapport från Friends om barn och unga svarar var tredje att de blivit utsatta för kränkning via mobil, dator eller surfplatta under det senaste året.
De allra flesta på facebook. Det är höga siffror och det är i dagsläget svårt att förebygga. Nättrollen finns överallt.
Misstänker du att ditt barn har blivit utsatt är det viktigt att först få hen att berätta vad som har hänt. Att hen förstår att olaga hot är brottsligt och att hen själv står helt utan skuld.
Sedan är det viktigt att dokumentera kränkningarna. Skaffa bevis. T.ex. kan ni ta skärmdumpar på de olaga hoten och kränkningarna. Se till att du på något sätt får med datum. Samla allt i en mapp. Ju mer bevis desto bättre.
Se därefter till att göra en polisanmälan. Med en polisanmälan i hand kontaktar ni sedan oss på telefonnummer 08-506 920 70 så bokar vi ett möte och lägger upp en gemensam plan för hur vi går tillväga.
– Vi står bakom dig!
AIG vill vara med och bidra till ett mer positivt klimat på nätet. Med hjälp av vår Integritetsförsäkring ska du kunna känna att vi står bakom dig – om något skulle hända. Försäkringen ger dig skydd inom två områden:
Olaga hot, mobbing och kränkningar är tyvärr vanligt förekommande i kommentarsfälten i forum och på bloggar. Många angrepp är så grova och så omfattande att de ger förödande konsekvenser för den som drabbas. Skulle du råka ut för näthat hjälper vi dig. Se nedan vad som ingår i försäkringen.
Moment som ingår:
Webbskyddet omfattar öppna internet, det vill säga de delar av internet som kan nås via sökmotorer och som inte kräver någon särskild inloggning eller behörighet. Med öppna internet avses även delar av internet som kräver inloggning som den skadelidande kan göra tillgängligt för AIG.
ID-stölderna har ökat lavinartat och är idag Sveriges vanligaste bedrägeri. Allt som krävs för att någon ska kunna ta lån, teckna dyra mobilabonnemang eller beställa varor i ditt namn är i många fall bara ditt personnummer. Försäkringen täcker även stöld av mobiltelefon, plånbok, hem- och bilnycklar m.m. Se nedan vad som ingår i försäkringen.
Moment som ingår:
Identitetsstöld omfattar hela världen. Maximal ersättning per försäkrad och år inom parentes.
Jag gjorde min 11:e anmälan inom en kort tidsperiod och polismannen sa i telefonen att jag borde lägga ner bloggen istället.
Så skulle jag ju slippa allt det här. Tänk om man sa så till varenda journalist eller bloggare? Lägg ner, byt jobb. Det är ett hot mot demokratin. Jag hade egentligen hoppats på en nätombudsman och en variant av vårdgarantins tremånadersregel. Inom tre månader ska din anmälan lett till något. Om det inte blev något åtal så hade nätombudsmannen hjälpt att driva vidare det helt gratis. Så borde det varit. Tryckt ska ligga på polisen och myndigheter. Det ska inte behövas en försäkring. Vad kostar försäkringen då? 99 kronor i månaden.
blondinbella.se 2014-06-19, ”Försäkring mot näthat”
Polisen har fått kritik för att vara slapphänt, justitieministern har ändrat lagar för att komma åt nätbovarna och medierna har lyft problemen om och om igen.
svt.se 2014-06-23, ”Ny försäkring ska skydda mot näthat”
Debatten om försäkringen mot näthat fortsätter. Försäkringar byggde folkhemmet, skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt som har hjälpt till att utforma försäkringen.
internetworld.idg.se 2014-06-20, “Försäkringen ger möjlighet att utkräva ansvar”
Till exempel avindexera material från sökmotorer samt hjälp med att spåra upp den eller dem som kränker försäkringstagaren eller sprider kränkande material. Man ska även kunna få ekonomisk ersättning för juridisk hjälp samt eventuell psykologhjälp.
feber.se 2014, ”Försäkring mot näthat”
Exempelvis förtal, förolämpning och identitetsstöld. Försäkringstagaren kan få konsulthjälp att radera ut kränkningar på nätet och spåra den som står bakom.
knyt.se 2014-06-18, ”Ny försäkring ska skydda mot näthat”
Den första delen innefattar ett omfattande webbskydd som täcker såväl kränkande bild som text publicerad på internet. AIG:s nya integritetsförsäkring för kränkningar på internet har utvecklats i samråd med professor i juridik Mårten Schultz, expert på området näthat som har författat böcker i ämnet.
temahalsa.se 2014, ”Ny försäkring skyddar din integritet på nätet”
“De erfarenheter som vi samlat på oss vid Institutet för Juridik och internet – som arbetar för ett starkare skydd för mänskliga rättigheter i digitala miljöer – under snart två år visar att kränkningar och hot på internet är ett samhällsproblem. För att komma till rätta med dessa problem är det nödvändigt att olika goda krafter arbetar tillsammans: att polisen utreder brottsmisstankar, att det finns tillgång till god information om vilka rättigheter vi alla har, att skolorna har fungerande rutiner för hur kränkningar av elever på Facebook eller i bloggvärlden ska hanteras.
Försäkringsbranschen har sedan länge haft en nyckelroll i trygghetsarbetet i Sverige, men har varit litet trevande när det gäller skador som uppstår på nätet. Det är därför mycket glädjande att AIG har tagit fram den första renodlade internetförsäkringen på detta område och detta skydd för brottsoffer kan tillsammans med andra åtgärder bidra till att stärka integritetsskyddet och göra internet “till ett bättre ställe”.”
Mårten Schultz
Professor i civilrätt